La nivel internaţional, este cunoscut a fi părintele rucsacului zburător, un aparat de zbor neconvenţional pe care l-a creat pe vremea când era în armată. A creat autoturismul ecologic, iar acum lucrează la un nou prototip auto. Celebrul inventator Iustin Capră a fost prezent recent la Turnu Severin pentru a participa la simpozionul naţional „Ştefan Odobleja – Eternitate la timpul prezent”.
Despre olteni, inventatorul spune că le lipseşte spiritul organizatoric şi că, în general, în societatea românească lipsesc modelele: “Aici s-a născut Odobleja, aici s-a născut tatăl lui Henri Coandă, cu care am colaborat. Această zonă a dat foarte multe personalităţi, din păcate spiritul organizatoric al d-voastră este mult mai slăbuţ decât în restul ţării. Deocamdată ne lipsesc modelele şi de aceea suntem, zic eu, responsabili şi obligaţi prin natura noastră, să ne constituim în modele de urmat”.
REPORTER: Aţi lucrat cu marele savant Henri Coandă. Ce fel de om era Coandă?
IUSTIN CAPRĂ: În primul rând avea un simţ deosebit al glumelor, bine este atributul unui inteligent. De exemplu, o dată zice „Domnul Capră, aici la Athene Palace e ca-n Occident, te apropii de uşă se deschide, dar nu poţi să faci baie”. „De ce maestre?” „Pentru că tovarăşii şi-au însuşit robinetele de la căzi”. Sau îmi spunea „în fiecare român este un geniu şi un imbecil, nu ştiu să-şi valorifice ideile”. Era de un simţ al umorului debordant, se interesa de mine de ce nu s-a propulsat ideea cu rucsacul zburător, idee pe care au recunoscut-o americanii abia cum vreo patru ani ca fiind prioritatea noastră şi mi-au trimis un DVD cu zborul meu de acum 50 de ani, pe care noi nu-l mai aveam ca film fiindcă arsese la filmotecă. Coandă mi-a spus că o să mă sune cineva din Suedia, sunt trecut pe o listă de cercetători, nu m-a sunat nimeni, dar am fost sunat după Revoluţie când era tardivă toată treaba.