• In cazul in care avertismentele seismologilor sunt adevarate, Romania ar urma sa fie zguduita de un cutremur puternic • La nivel teoretic, autoritatile stiu cum trebuie sa procedeze, insa in realitate totul depinde de intensitatea seismului si de pagubele pe care le-ar produce • In cazul in care sute, daca nu mii de ieseni ar ramane fara un acoperis deasupra capului, cazarea lor s-ar face in salile de sport, caminele, scolile si bisericile care ar ramane in picioare
Din ce in ce mai multe voci anunta ca Iasul va fi zguduit de un cutremur puternic pana la sfarsitul anului, iar autoritatile din fiecare oras incep sa isi puna intrebari serioase despre modul de interventie, capacitatea spitalelor si modul optim de interventie. In cazul producerii unui seism puternic cu pagube materiale sau chiar pierderi de vieti, la Iasi ar urma sa se intruneasca Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, la Prefectura, pentru a dispune modul de interventie, prioritara fiind salvarea victimelor de sub daramaturi. De asemenea, un prim pas ar fi stabilirea locurilor in care iesenii ramasi fara un acoperis deasupra capului ar urma sa fie cazati. Pe lista autoritatilor locale se afla salile de sport, scolile, caminele si bisericile. Acestea nu sunt facute publice, insa, pentru ca nimeni nu stie care din aceste cladiri ar ramane in picioare.
"In cazul unei situatii de urgenta, precum cea pusa in discutie, se intruneste Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, care are un plan de interventie intocmit pentru fiecare situatie in parte, dar situatia se adapteaza in functie de ceea ce gasim la fata locului, de pagubele produse", a precizat Silvia Bolohan, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Iasi.
Reguli esentiale in caz de cutremur
Angajatii ISU recomanda ca, in cazul de cutremur, sa nu parasim camera sau