Lipsiţi, până mai ieri, de elementara dovadă a civilizaţiei, respectiv existenţa unor toalete publice, locuitorii municipiului Slatina vor ajunge, în câteva zile, printre puţinele oraşe din ţară unde vor exista toalete publice „inteligente”. Fiind prima dată când se apelează la o asemenea tehnologie, autorităţile vor să demareze acest experiment cu o singură toaletă, urmând ca, anul viitor, să se decidă dacă acţiunea va fi continuată sau nu.
La Slatina, deşi capitală de judeţ, problema toaletelor publice a reprezentat un veritabil ghimpe pentru autorităţi după 1990, când nu mai puţin de şapte asemenea locuri existau pe raza întregului oraş, dintre care trei amenajate în cadrul a tot atâtea pieţe agroalimentare. De atunci şi până în prezent aproape că poţi număra pe degetele de la o mână când a mai funcţionat vreuna dintre grupurile sanitare amintite. Majoritatea au fost total închise, cum este cea de lângă Biserica Sfânta Treime din Centrul Istoric (zidită, n.a.), iar altele – cum ar fi cele din perimetrul pieţelor agroalimentare – au funcţionat sporadic. Cea mai cunoscută dintre toaletele publice datorită amplasamentului său din centrul urbei, situată la Fântâna Speranţei (sediul Poştei, n.a.), a fost închisă în urmă cu doi ani. De fapt, aici au existat, înainte de dispariţia lor acum doi ani, chiar două toalete publice ecologice, care, însă, din cauza modului deficitar în care erau îngrijite de proprietari (firma de salubritate locală Salubris SA), dar şi a trecătorilor, au afectat mult imaginea zonei şi a trebuit îndepărtate.
Problema este că, din 2011 încoace - când şi aceste două toalete ecologice au dispărut, urbea a rămas total fără astfel de locuri. Trecătorii care au avut nevoie de prezenţa lor în acest interval au fost nevoiţi să improvizeze, astfel că fiecare loc mai dosnic din oraş, indiferent că este vorba despre o scară de bloc sau boscheţi