Creşterea accizei la motorină sau scumpirea cartelelor de acces la metrou vor afecta milioane de români direct, întrucât le vor rămâne mai puţini bani în buzunare după ce-şi vor face plinul la maşină sau îşi vor cumpăra abonamente ca să meargă la serviciu. Sursa: Razvan Petrescu
Parcul auto din România număra, la finele lui 2012, 4.485.148 autoturisme. Din acestea, peste trei milioane au motoare pe benzină, iar alte 1,47 milioane pe motorină. Guvernul s-a angajat în faţa FMI că va majora acciza la carburanţi cu 7 eurocenţi pe litru. După ce se va aplica această măsură, şoferii care vor face plinul vor plăti, în medie, cu 3,5 euro în plus faţă de sumele precizate anterior, echivalentul a aproape 16 lei, sumă calculată la un curs mediu de 4,44 lei/euro, stabilit de BNR pentru luna octombrie 2013.
În prezent, preţul mediu al celor mai ieftine sortimente de benzină este de 5,5 lei/litru, iar la motorină de 6,2 lei/litru. Un şofer care îşi face azi plinul, luând în calcul o capacitate medie a unui rezervor de 50 de litri de carburant, scoate din buzunar, dacă alege cele mai ieftine sortimente, circa 275 de lei, dacă are motor pe benzină, şi 310 lei, dacă maşina sa are motor diesel.
Totodată, scumpirea carburanților îi va face și pe patronii firmelor de transport să ajusteze tarifele, astfel că și navetiștii și elevii vor plăti mai mult pentru a ajunge la locul de muncă sau la ore. În plus, creșterea accizei va angrena scumpiri în lanț la toate produsele.
Metrorex majorează tarifele
Nici cei 600.000 de bucureşteni care vor să facă economie şi merg la serviciu cu metroul nu scapă de avalanşa scumpirilor. Preţul cartelelor de metrou va creşte, în medie, cu 25%-33%. Noile tarife sunt incluse în anexa unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu. Proiectul a fost publicat pe pagina de internet a