Guvernatorul BNR spune că cererea scăzută pentru noi împrumuturi este determinată şi de costul ridicat al acestora
Este interesul băncilor comerciale pe un termen mai îndelungat ca acestea să coboare cât mai repede dobânzile până la limita la care cererea de credite se va revigora, spune guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. El a precizat că nu trebuie să se interpreteze că banca centrală dă indicaţii instituţiilor de credit, însă, având viziunea de ansamblu, susţine că cererea scăzută pentru noi împrumuturi este determinată şi de costul ridicat al acestora.
BNR a redus ieri dobânda de politică monetară la 4%, de la 4,25% şi apreciază că mai este câmp pentru adecvarea la condiţiile unei inflaţii în scădere. Această relaxare ar urma să survină în mai mică măsură prin noi tăieri de dobândă, însă mai mult spaţiu are banca centrală în ceea ce priveşte diminuarea rezervelor minime obligatorii, a specificat Isărescu la conferinţa de presă în care a prezentat discursul de motivare a deciziei de politică monetară.
Principalii paşi pentru ieftinirea creditului se află în sarcina băncilor comerciale. "Există în continuare spaţiu pentru reducerea ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate companiilor şi populaţiei, cu respectarea normelor prudenţiale", se afirmă în comunicatul de presă al BNR. Acesta menţionează şi o îmbunătăţire a mecamismului de transmisie al politicii monetare de la banca centrală către piaţă.
Diminuarea costului creditelor a urmat un parcurs mai lent a fost şi o consecinţă a excesului de lichiditate din piaţa monetară. Totuşi, această optică este pe termen scurt întrucât excendentul este temporar, fiind legat de cererea restrânsă de credite.
Băncile ar trebui să îşi reducă marja mai repede întrucât orice negustor experimentat ar trebui să ştie că mai degrabă câştigi din volum decât din marjă, s