Recent, culturile fermierilor români s-au îmbogăţit cu tomate cu proprietăţi curative, dar şi cu alte legume mai adaptate nevoilor gospodinelor. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
1 /.
Unele dintre cele rentabile culturi de legume de la noi sunt ale roşiilor cu conţinut mare de licopen, care, spun producătorii, înlocuiesc necesarul de insulină pentru diabetici.
În România există două soiuri mai cunoscute: unul produce roşii de mărime normală, în timp ce celălalt soi (Tiger), legume de dimensiuni reduse, dar cu o concentraţie mult sporită de licopen. Roşiile de mărime normală, venite în ţară pe filieră turcească, produc circa 3-4 kilograme pe vrej, deci aproximativ 100 de tone la hectar, per ciclu de producţie. Costul unui kilogram este de 10 lei, la producător, ceea ce înseamnă că valoarea producţiei unui hectar ajunge la un milion de lei.
Dacă investiţiile cu serele sunt amortizate, beneficiul net al unui producător este de circa 20 – 30%, adică 200.000 - 300.000 de lei profit net la hectar, respectiv 45.000 - 67.000 de euro, ne-au spus producătorii. Roşiile mai mici (Tiger) produc circa un kilogram pe fiecare vrej, care se vinde cu 15 lei. Roşiile se vând în supermarketuri. Profitul nu se obţine însă atât de uşor. Pe de o parte, seminţele sunt destul de scumpe, respectiv un leu bucata. Pe de altă parte, investiţia iniţială este substanţială.
"Costul unei sere se amortizează în circa 10 ani. Am construit o seră acum zece ani şi de abia anul acesta recolta va fi profitabilă. Am luat un credit bancar. Dacă erau banii mei, atunci amotizarea se făcea în cinci ani", ne-a declarat Marian Baronescu, fermier din comuna Petrişor, judeţul Dolj.
Varză ideală pentru sarmale
Pe filieră olandeză au pătruns în România soiuri deosebite de varză, conopidă, salată, rezistente, care dau un randament sporit la hectar, faţă de culturile autohtone. Compania Bejo