“Nu suntem în război cu Troica”: sunt cuvintele prin care premierul elen a încercat să-şi convingă compatrioţii că nu au de ce să se teamă de noi măsuri de austeritate. Creditorii internaţionali ai Greciei - FMI, Banca Centrală Europeană şi Uniunea Europeană - au ajuns la Atena pentru o nouă rundă de discuţii cu autorităţile privind deficitul, felul în care sunt cheltuiţi banii şi reformele ce mai sunt încă necesare.
Într-o intervenţie de noaptea trecută de la televiziunea MEGA, premierul Antonis Samaras a încercat să aplaneze tensiunile sociale legate de întoarcerea creditorilor internaţionali ai ţării. “Nu suntem în război (cu Troica, n.r.). E doar o negociere”, a spus Samaras, care a indicat că miniştrii săi “nu se vor certa” cu reprezentanţii instituţiilor financiare, potrivit “The Guardian”.
Mai mult, premierul a părut să pună el însuşi condiţiile: salariile funcţionarilor publici şi pensiile nu vor fi tăiate nediscriminatoriu, iar taxele nu vor mai creşte. “Societatea nu îşi mai poate permite asta, economia nu mai poate suporta asta. Şi nu e nevoie de aşa ceva, cont ţinând de situaţia financiară actuală a ţării”, a explica Antonis Samaras. În centrul discuţiilor se află deficitul bugetar ce ar trebui eliminat în 2014. Atena susţine că această gaură bugetară ar fi de doar 500 de milioane de euro, în timp ce Troica estimează că ar fi de cinci ori mai mare, adică de 2,5 miliarde de euro.
Reprezentanţii FMI şi ai Uniunii se vor vedea inclusiv astăzi întâi cu ministrul Finanţelor, apoi cu ministrul grec al Muncii, pentru a discuta despre fondurile de asigurări sociale, al căror deficit a contribuit la prăpastia fiscală. Spre deosebire de premier, atât ministrul Muncii, cât şi cel de Finanţe anticipau negocieri extrem de dificile cu Troica.
Aşadar, după ce părţile vor cădea de acord de unde provine deficitul şi cât de mare e în