ONG-urile care apara patrimoniul acuza Ministerul Dezvoltarii ca, prin proiectul de descentralizare, elimina filtrul cel mai important in calea rechinilor imobiliari. Astfel, reprezentantii societatii civile arata ca proiectul lui Liviu Dragnea consfinteste trecerea in subordinea Consiliilor Judetene a directiilor judetene de Cultura, ceea ce ar duce la eliminarea Ministerului Culturii din circuitul avizelor de constructie. Adica, exact institutia care, in ultimii ani, a reusit sa se opuna unor controversate proiecte imobiliare ce ar fi dus la distrugerea unor monumente istorice.
Proiectul Legii descentralizarii prevede ca directiile judetene de Cultura aflate in subordinea Ministerului Culturii sa se reorganizeze si sa se infiinteze comisii echivalente in subordinea Consiliilor Judetene si a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Aceste directii vor aviza toate interventiile pe cladiri monument istoric, declasarea monumentelor de categorie B (de importanta locala), vor aviza planurile urbanistice care reglementeaza ce se construieste in zonele protejate (unde se afla cladiri vechi, importante pentru orase) si vor da certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru siturile arheologice. Potrivit ONG-urilor care apara patrimoniul, aceste masuri ar putea duce la distrugerea cladirilor vechi si valoroase. Motivul? Ministerul Culturii, aflat sub observatia presei centrale si a ONG-urilor, a actionat ca un filtru in calea multor abuzuri. Daca acest proiect de lege intra in vigoare, administratiile locale isi vor da singure toate avizele importante, printre care si cel dat inainte de Ministerul Culturii.
Astfel, Ministerul Culturii a oprit mai multe proiecte care afectau zonele protejate si cladirile monument, practic avizul de la Ministerul Culturii fiind un filtru in plus pentru marile proiecte imobiliare care in pr