Majorarea salariului minim pe economie în două tranşe de la 1 ianuarie, respectiv 1 iulie nu îi face pe gorjeni să privească cu optimism la anul 2014. Asta, pentru că se vor introduce noi accize la carburanţi, fapt ce va duce conform previziunilor la scumpiri în lanţ, pentru restul produselor.
Deşi discuţiile purtate de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional par a aduce majorări salariale, gorjenii sunt sceptici în ceea ce priveşte situaţia financiară a angajaţilor. Asta, deoarece odată cu acestea vor creşte şi accizele la carburanţi. Astfel, această creştere a salariului minim brut nu este semnificativă pentru locuitorii Gorjului, taxele şi creşterile accizelor rămânând principala problemă pentru buzunarele gorjenilor. Sunt gorjeni care de multe ori renunţă la a folosi maşina personală din cauza preţurilor mari ale combustibililor. „Creşterea salariului minim e o bucurie, dar nu e prea bogată suma asta. Benzina e destul de scumpă şi ca să-ţi permiţi să o foloseşti în fiecare zi, nu poţi. Eu sunt de la Schela şi plec de două ori pe an acolo din cauza combustibilului”, a spus un gorjean.
Mădălina Ciolocoi: „Creşterea salariului minim este un efort financiar mare pentru angajator”
Autorităţile judeţene speră în creşterea salariului minim, atât în sectorul bugetar, cât şi cel privat. De asemenea, scăderea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5%, la anul, va mai uşura din povara angajatorilor gorjeni. Prima majorare a salariului minim se va produce chiar din 1 ianuarie 2014, când salariul minim va creşte de la 800 la 850 de lei, în iulie atingând suma de 900 de lei. „Dacă la bugetari creşterea salariului minim este suportabilă de către stat, în mediul privat este un efort financiar mare pentru angajator pentru că odată cu creşterea salariului minim, angajatorii sunt supuşi la cheltuieli mai mari cu angajaţii. De aceea cred că este o măsură bună acee