Nivelul de încredere faţă de economiile din Europa Centrală s-a îmbunătăţit pentru al doilea an la rând
Volumul investiţiilor, pe de altă parte, este încă modest, iar marile tranzacţii sunt tot mai rare
Marile fonduri de investiţii de capital privat (private equity - n.r.) sunt tot mai încrezătoare în evoluţia economiilor din regiunea Europei Centrale, regiune care vizează şi România, însă activitatea investiţională este una modestă, iar în ceea ce priveşte piaţa locală, în primele nouă luni au avut loc doar două astfel de tranzacţii.
"Indicele privind încrederea investitorilor de private equity în Europa Centrală continuă să crească pentru al doilea an consecutiv. Este pentru prima dată în ultimii patru ani când studiul indică o tendinţă pozitivă în evoluţia pieţei pe parcursul unui an întreg", se arată în cea mai recentă ediţie a studiului Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Index.
Studiul indică o creştere de peste patru ori a numărului respondenţilor care preconizează o îmbunătăţire a climatului economic în perioada imediat următoare. "Estimările optimiste privind creşterea au la bază numeroase motive. Principalul motiv constă în faptul că riscul unui colaps iminent al zonei euro a dispărut, iar redresarea creşterii, deşi modestă, a contribuit la îmbunătăţirea gradului de încredere în întreaga Europă", a declarat, într-un comunicat, remis redacţiei, Garret Byrne, partener Deloitte Europa Centrală şi Lider Private Equity.
În mod evident, aproape 60% dintre respondenţi întrevăd derularea de noi tranzacţii în următoarea jumătate de an. Veşti îmbucurătoare vin din perspectiva oportunităţilor de piaţă. Trei fonduri de investiţii din Europa Centrală (3TS Capital Partners, Abris Capital Partners şi Enterprise Investors) administrează fonduri în valoare de aproximativ 1 miliard de euro, în vederea susţinerii activităţilor