Din categoria retete culinare clasice, avem azi cremsnit sau crèmes, asa cum il stim noi din copilarie, cand, daca eram foarte foarte cuminti, mergeam la cofetarie. Cofetaria copilariei mele era (ca din pacate nu mai exista) cofetaria de la “complexul” din Gheorgheni, cartierul in care am crescut, cofetaria Mercur. Erau mese si scaune din fier forjat, era beton pe jos, sticle de Pepsi-Cola, din alea de vedeai foarte foarte rar si o vitrina cu toate prajiturile clasice. Alegerile erau destul de putine…Cremes, Porumbita, Spumos, Zi si noapte, Bucuresti, Savarina si in sezon, piure de castane, in pahar de plastic, cu frisca deasupra. Dintre toate, cremesul avea ceva aparte. Si Porumbita, dar mai mult cremesul.
Acum sunt fel de fel de cremesuri, de la super cremes la cremes frantuzesc sau ce saracie mai inventeaza cofetarii. Dar pentru mine, asta e varianta de cremes pe care o stiu si o iubesc cel mai mult. Sigur, acum putem cumpara foile de crèmes si putem face crema din plic sau putem sa ne laum cateva ore din timpul nostru pretios si sa facem crema cu manuta noastra.
Ingrediente:
- o portie aluat foietaj facut in casa
- 2 litri lapte
- 250g amidon
- 6 galbenusuri
- 500g zahar
- 2 pastai de vanilie
- 250ml smantana pentru frisca
- 80g (un plic) zahar pudra vanilat pentru pudrat cremesul
Mai intai si mai intai trebuie sa incingem cuptorul la 200°C si sa impartim aluatul foiateja in 2 parti egale, din care intindem 2 foi de cca ½ cm grosime, pe care le coacem pe fundul tavii cuptorului. Nu trebuie sa ungem tava cu nimic, pentru ca aluatul e pe baza de unt, foarte mult unt, asa ca nu se lipeste. Coacem foile pana cresc frumos si sunt rumenite.
Separat, in 500ml de lapte, descafem amidonul, respective amestecam cu telul pana nu mai sunt cocoloase, apoi adaugam galbenusurile, pe