Reprezentanţii ONG-ului Centru de Resurse Juridice au făcut publice rezultatele unei anchete din centrul de plasament din Oradea şi vorbesc despre probleme grave. Raportul anchetei arată că mai mulţi adolescenti au acuzat abuzuri fizice, verbale şi emotionale din partea angajaţilor, dar şi din partea altor tineri închişi în instituţie.
„Toate acestea se petrec în contextul neglijenţei şi lipsei de pregătire a personalului angajat. Mai mult, în centru nu sunt suficienţi angajati care să asigure supravegherea şi reabilitarea optimă a tuturor adolescenţilor, în orice moment“, se arată în comunicatul transmis de către CRJC.
Nu de aceeaşi părere este, însă şi directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor, care consideră că raportul este unul „tendenţios şi de rea credinţă“. „ Nu prezintă modul obiectiv şi real al celor ce se petrec în centrul de plasament. Prin faptul că au dat acest raport se pune presiune. Anchetă a făcut şi Inspecţia Socială, şi Avocatul Poporului şi Consiliul Judeţean Bihor. De ce nu au aşteptat să fie făcute publice toate rapoartele?“, spune Călin Puia, directorul DGASPC Bihor.
În centru sunt cazaţi, la un loc, adolescenţi cu diferite vulnerabilităţi, care necesită atentie şi terapii diferite: adolescenţi cu dizabilităţi, cu tulburări de comportament, cu măsura de supraveghere specializată sau tineri aflaţi în plasament în regim de urgenţă. „Nu e de mirare, astfel, că un tânăr cu tulburări de spectru autist a acuzat că a fost supus la agresiuni fizice şi sexuale de către un coleg mai mare, fiind nesupravhegheati de educatori“, se arată în raportul celor de la CRJ.
Bătut de angajaţii centrului
Abuzurile fizice venite din partea personalului asupra beneficiarilor au fost confirmate şi de către un tânăr de 17 ani, care locuieşte în centrul de plasament de pe strada Traian Lale