Băncile au plătit la buget doar 15,7 milioane de lei ca impozit pe profit în primele nouă luni, iar Banca Naţională zero.
Statul a încasat în primele nouă luni din acest an doar 15,7 mil. lei de la bănci în contul impozitului pe profit, de 18 ori mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2012, iar la vărsămintele din veniturile nete ale BNR figurează un minus de 29,4 mil. lei, potrivit informaţiilor transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la solicitarea ZF.
„BNR nu este o instituţie al cărei scop principal este profitul. Profitul nu este o valoare care are legătură cu performanţa BNR. Profitul este o valoare care apare în împrejurări specifice - ce nu ţin de performanţele BNR, care sunt constant bune -, ci ţin de realitatea economică, de conjunctura internaţională. Unii ani sunt cu profit, alţii cu pierdere. În anii cu profit este bucuria Finanţelor pentru că BNR varsă 80% la buget“, a comentat pentru ZF Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Anul trecut, sumele virate la buget de BNR din veniturile nete au depăşit nivelul prognozat de Ministerul Finanţelor, ajungând la 1,33 mld. lei, banca centrală fiind în topul celor mai mari plătitori de taxe la buget. Banca centrală este obligată, potrivit legii, să vireze către bugetul de stat 80% din veniturile nete înregistrate. În 2013, BNR a revenit pe pierdere.
În primele nouă luni ale anului 2013 veniturile bugetare totale au fost sub nivelul prognozat de Ministerul Finanţelor, doar în trimestrul al treilea statul colectând cu 4 mld. lei mai puţin decât suma programată.
Unul din factorii care au determinat nivelul mai redus al veniturilor, invocat de Ministerul Finanţelor, a fost reducerea încasărilor de la sectorul bancar.
De la BNR şi sistemul bancar Finanţele aşteptau mai mult de 1 mld. de lei şi au primit circa 16 mil. lei în pr