Garda Financiară a fost desfiinţată începând cu prima zi a lunii noiembrie, în locul său fiind înfiinţată Direcţia Generală Antifraudă. Instituţia nou creată este împărţită în mai multe structuri regionale, Aradul fiind arondat Direcţiei Regionale Antifraudă Deva. Personalul Direcţiei Antifraudă a fost recrutat în urma unor concursuri, în urma cărora mai mulţi comisari cu experienţă din judeţ au fost respinşi. De altfel, Sorin Cirţi, ultimul comisar-şef al Gărzii Financiare Arad a decis să nu participe la evaluare, astfel încât nu va mai face parte din noua structură de control. Avocatul arădean Eduard Hofmann, unul dintre arădenii doritori să lucreze la Direcţia Antifraudă, povesteşte că în urma examenului scris s-a clasat pe locul al III-a la serviciul pentru care a concurat, dar în urma probei orale a fost declarat respins. „Probabil că la proba orală au fost alţi candidaţi mai bine pregătiţi. La serviciul pentru care am concurat, cei care s-au clasat la scris pe locurile al II-lea, al III-lea şi al IV-lea au fost respinşi, fiind declaraţi admişi cei de pe locurile al V-lea, al VI-lea şi al VII-lea”, povesteşte Hofmann.
Parchetul a preluat patru persoane
Pentru moment, la Arad au rămas să lucreze doar patru inspectori antifraudă, aceştia urmând să colaboreze cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal. „Au fost preluate patru persoane. Atribuţiile acestora sunt prevăzute în OUG 74/ 2013”, a declarat Dan Ursu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunal.
Conform OUG 74/2013, inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei de combatere a fraudelor vor face, la dispoziţia procurorului constatări tehnico-ştiinţifice, care constituie mijloace de probă, în condițiile legii; investigaţii financiare în vederea indisponibilizării de bunuri; orice alte verificări în materie fiscală dispuse de procuror. De asemenea, alte atribuţii ale ace