Creșterea salariului minim pe economie, anunțată de premierul Victor Ponta, nu este un motiv de bucurie pentru toți. Conducătorii auto, bicicliștii și pietonii au motive de îngrijorare. Polițiștii rutieri au explicat pentru „Evenimentul zilei” că, odată cu această creștere, estimată la 900 de lei, va crește și valoarea amenzilor, proporțional cu zece la sută din acest venit. În consecință, pentru lipsa centurii de siguranță sau pentru pietonii care traversează strada neregulamentar, de exemplu, amenda va fi de minimum 180 de lei. Sursa: Brigada de Politie Rutiera a Capitalei
Premierul Victor Ponta a prezentat, luni seară, rezultatele negocierilor ce au avut loc între Guvernul României și delegațiile FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială. Principalele măsuri convenite pentru 2014 sunt: majorarea salariului minim la 850 de lei de la 1 ianuarie și la 900 lei de la 1 iulie. S-a anunțat și scăderea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie. Tot de la acea dată, Executivul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.
Cea mai mică amendă de circulație -180 lei, cea mai mare - 1.800 lei
În cazul majorării salariului minim lunar la 900 de lei, valoarea unui punct de amendă va ajunge, în 2014, la 90 de lei. Drept urmare, amenzile minime vor fi de 180 de lei. „Amenzile se pot plăti în 24 de ore și, astfel, conducătorul auto va putea achita jumătate din valoarea ei. În cazul unei amenzi de două puncte, de exemplu, se plătește 90 de lei”, a explicat pentru EVZ șeful Direcției Poliției Rutiere (DPR), din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), comisarul șef Lucian Diniță.
Oficialul Poliției Rutiere a precizat că amenzi de 2-3 puncte, încadrate la clasa I de sancțiuni, pot încasa șofer