Neregulile descoperite în contractele pe bani europeni ne pot costa scump, după cum a recunoscut recent chiar ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Printre cei care se fac vinovaţi de astfel de nereguli se numără vicepremierul Liviu Dragnea sau asfaltatorul răsfăţat cu bani publici Nelu Iordache.
„România va trebui să dea Comisiei Europene, pentru deficienţe în sistem, peste un miliard de euro“, datoria „imensă“ fiind preluată de către bugetul de stat şi apărând, automat, la deficit în raportul FMI, a declarat zilele trecute ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
„Este o sumă fabuloasă, o sumă care ar fi putut merge, desigur, la proiectele de care vorbim cu toţii, sumă pe care o plătim cu toţii pentru că am avut un sistem deficitar, pentru că am avut persoane în acest sistem fără pregătirea necesară şi fără determinarea necesară de a face lucrurile să fie aşa cum trebuie“, a declarat ministrul.
Potrivit acestuia, suma reprezintă aproape un sfert din totalul cererilor de rambursare trimise Comisiei Europene până la finele lunii august (4,2 miliarde euro).
Citeşte şi: PE vrea 6 luni de închisoare pentru cei care fraudează bani europeni
Este vorba despre finanţări care în mod normal ar fi trebuit acordate de către Comisia Europeană, dar care au fost retrase de aceeaşi instituţie în urma neregulilor sesizate. După retragerea banilor, deoarece contractele de execuţie pe proiectele respective erau deja semnate, iar o bună parte din lucrări erau efectuate, sumele necesare continuării lucrărilor şi plăţii beneficiarilor au trebuit asigurate de la bugetul de stat, alimentând deficitul bugetar.
Un ministru împăciuitor: Au fost neînţelegeri
„Nu puteam lăsa primarii să plătească pentru chestiuni făcute sau datorate sistemului de stat. Faptul că acei primari au dat drumul la o licitaţie pentru care au avut aprobar