Elevii din învăţământul preuniversitar vor avea ocazia să afle direct de la specialiştii în domeniu – procurori, judecători – informaţii utile legate de legislaţie, principii şi norme civice.
Ei vor avea posibilitatea să viziteze instanţele şi parchetele, să participe la concursuri cu teme juridice, dar şi la mese rotunde. Aceste activităţi se vor desfăşura în urma unui protocol încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Parchetul General. În baza acestui protocol, instituţiile semnatare vor realiza un program de educare a elevilor în spiritul respectului faţă de lege, al echităţii sociale şi al atitudinii civice. Prin acest protocol se doreşte ca educaţia juridică să înceapă încă de la vârsta de integrare a copilului în învăţământul obligatoriu, prin facilitarea accesului la cunoştinţe elementare de drept.
“Este interesant, o idee binevenită. Mi se pare important să fie cineva care să meargă și să le explice copiilor ce înseamnă această meserie sau altele. La un moment dat, a fost un proiect în clasa în care a învățat copilul meu: la fiecare oră de dirigenție participa câte un părinte care vorbea despre meseria sa. Și, în ceea ce ne privește, e mai bine să mergem noi să vorbim cu elevii, decât să vină ei la Judecătorie, fiindcă acolo nu e ca la muzeu, nu ai ce vedea. Consider că această prezentare a meseriilor ar trebui extinsă, fiindcă cei mici trebuie informați, ca, apoi, să-și aleagă în viață drumul pe care îl doresc”, a afirmat Mirela Apetrei, președintele Judecătoriei Roman.
La aceste activităţi vor participa procurori, judecători şi personal de specialitate, în urma unei selecţii făcute de reprezentanţii Ministerului Public şi de cei ai CSM. Orele vor fi opţionale, iar activitatea se va realiza de practicienii dreptului în mod voluntar, fără remunerație.
Elevii di