A fost suficient ca un parlamentar să aducă în discuţie scurtarea vacanţei de vară a aleşilor, că senatorii şi deputaţii l-au acuzat imediat de populism sau i-au atras atenţia că în iulie e prea cald pentru a merge la serviciu. Alţii s-au declarat indiferenţi, pentru că sancţiunile nu se aplică, iar prea puţini au atras atenţia că o astfel de iniţiativă este contrară Constituţiei.
Potrivit Legii fundamentale, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.
Propunerea ca vacanţa parlamentară să fie redusă la o lună a fost făcută de senatoarea PPDD Steliana Miron.
„Modul în care e împărţit acum anul legislativ, calendaristic vorbind, este foarte bun. Prin căldurile din iulie din Bucureşti este infernal, nu stă nimeni să vină aici. Se vede că doamna Miron nu are experienţă parlamentară, întrebaţi-o peste doi ani, după ce vede câtă muncă este în Parlament, cea care nu se vede. De aceea cred că vacanţele, şi cea de vară, şi cea de iarnă, sunt binevenite”, a motivat senatorul PSD Ioan Chelaru, contactat de gândul.
„Să se facă”, spune şi deputatul Forţa Civică Dan Cristian Popescu, "că oricum nu există sancţiuni pentru cei care nu se prezintă la lucrările Parlamentului".
„Fiecare trebuie să lucreze atunci când consideră. Nouă nu ni se poate impune o anumită prezenţă în Parlament, putem fi eventual sancţionaţi financiar. Dacă am treabă, şi uneori am avut, în timpul sesiunii ordinare şi nu am participat pentru că am preferat să-mi rezolv aceste treburi, am fost chiulangiu. Avem o ordine de priorităţi. Aceste amendamente sunt inutile şi au un caracter populist”, a declarat Popescu pentru gândul.
Oricum, spune el, activitatea parlamentară nu con