Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat in sedinta din 5 noiembrie 2013 sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,00% pe an de la 4,25%, incepand cu data de 6 noiembrie.
Decizia luata astazi de BNR a fost anticipata de catre analistii financiar-bancari.
De asemenea, BNR a decis marti mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei (15%) si in valuta (20%) ale institutiilor de credit.
Consiliul de administratie al BNR a mai hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare in anul 2014 pana la 3,75% conform opiniei majoritatii analistilor care au raspuns la sondaj. Estimarile pentru finalul anului 2014 variaza intre 3% si 4%.
Opinii ale membrilor AAFBR
Rozalia Pal, vicepresedinte AAFBR, economist sef Garanti Bank: Inflatia actuala este sub asteptarile initiale si ne asteptam sa se mentina sub 2% in prima parte a anului 2014. Acest mediu inflationist scazut permite Bancii Nationale continuarea ciclului de scadere a dobanzii cu scopul incurajarii creditarii in lei. Deocamdata observam o orientare spre finantare in moneda locala dar per asamblu portofoliul de credite (si mai ales creditele in valuta) al sistemului bancar este in scadere fata de anul trecut. Finantarea mai ieftina in lei ar putea fi unul dintre motoarele revigorarii economiei pe parcursul anului 2014, stimuland investitiile dar si creditele pentru locuinte.
Dorina Cobiscan, membru AAFBR, analist BCR: Scaderea ratei anuale a inflatiei incepand cu luna iulie a.c. pe fondul unui an agricol bun, a reducerii semnificative a TVA la paine si al efectului de baza favorbil, ar putea pune Banca Nationala a Romaniei intr-o pozitie confortabila pentru a conti