Scris de Cristian Horgoș - Universităţile din Oradea şi Szeged au finalizat un proiect de monitorizare a rezervelor geotermale comune.
Universitatea din Oradea (UO) şi Universitatea de Ştiinţe din Szeged au încheiat pe 31 octombrie proiectul HURO „Cercetarea transfrontalieră a rezervelor pentru utilizarea durabilă a energiei geotermale”. Rezultatele finale au fost prezentate sâmbătă şi la Biblioteca UO.
Obiectivul proiectului a fost crearea unei baze comune româno-maghiară pentru protejarea rezervelor de apă geotermală din arealul transfrontalier.
Din finanţarea totală de 339.000 euro, liderului de proiect – Universitatea din Szeged – i-au revenit 173.700 euro iar 165.300 euro au fost alocaţi Universităţii din Oradea, din partea căreia manager partener de proiect a fost dr. ing. Mircea Gordan.
„Obiectivele urmărite au fost atinse cu succes, iar rezultatele obţinute sunt rodul unei munci în echipă şi a unei excelente conlucrări româno-maghiare şi se referă la: proiectarea unui sistem comun de monitorizare româno-maghiară pentru zona ţintă şi elaborarea unui studiu de fezabilitate şi a conceptului de «sistem cascadă geotermală» pentru Universitatea din Oradea”, a mai transmis echipa de proiect din partea UO.„Secete” la Băile 1 Mai
Dată fiind disputa dintre custodele rezervaţiei naturale „Izvoarele Peţei” – adică Muzeul Ţării Crişurilor respectiv Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) Bihor privind motivul scăderii, iarna trecută, a nivelului apei termale în Ochiul Mare din Băile 1 Mai, i-am solicitat managerului de proiect un punct de vedere.
„Zăcământul geotermal din Băile 1 Mai este unul atipic. Oricum, nu a fost ţinta studiului prin acest proiect întrucât nu este o rezervă comună transfrontalieră ci un zăcământ aflat totalmente pe teritoriul României. În zona judeţului nostru există o singură rezervă care porneşte din Munţii Bihor