Existenţa unei biserici din Iaşi depinde doar de voinţa unui om. Acesta a obţinut în instanţă o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care poate intra la orice oră în posesia terenului pe care acum se construieşte lăcaşul de cult. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi cei de la Primărie fac demersuri pentru a opri demolarea. Niciuna din variantele oferite însă până acum nu este pe placul proprietarului.
Lucrările la Biserica "Sfânta Vineri" din cartierul ieşean Alexandru cel Bun au început imediat după 1990. Între timp, terenul a fost revendicat şi câştigat în instanţă. Proprietarul îşi cere acum dreptul - cei aproape 1.000 de metri pătraţi pe care este ridicată biserica. De asemenea, bărbatul revendică un al doilea teren din zonă, aflat în curtea unei şcoli.
„Noi dorim ca această mediere să ducă la un rezultat mulţumitor atât pentru biserică cât şi pentru unitatea şcolară dar în acelaşi timp să fie acceptat şi de proprietarul care şi-a câştigat un drept pe care instanţa l-a cunoscut în mod oficial şi irevocabil,” a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.
Între timp oamenii din zonă care au contribuit cu donaţii la construirea bisericii, vor o soluţie imediată. „De dărâmat o biserică nu se mai dărâmă. Pe acela care le dărâma l-am împuşcat. Trăim în altă epocă şi vreau să cred că o să se găsească o soluţie de mijloc, de negociere,” a spus unul dintre enoriaşi.
Avocaţii cred că sunt numeroase soluţii, dar e important ca proprietarul să fie de acord. „Dacă nu acceptă niciuna dintre ele are posibilitatea să solicite ridicarea clădirilor de pe suprafaţa sa de teren sau acesta să achite contravaloarea materialului din care a fost construit,” a spus avocatul Liviu Bran.
Reprezentanţii Bisericii spun că i-au oferit bărbatului o suprafaţă de teren a cărei valoare este egală cu cea unde