Despre Ciprian Radavoi si povestea lui fascinanta am mai scris pe Reporter Virtual. Mi-a fost adjunct in anii ’90 la „Evenimentul zilei”, la sefia Departamentului Politic pentru ca apoi sa ajunga Redactor-sef la „Cotidianul”. In momentul in care presa romaneasca a inceput sa intre in declin, Ciprian si-a luat lumea in cap si si-a gasit implinirea in Extremul Orient. Nu la cules de portocale sau ca sofer de taxi, ca altii… El a avut ambitie si a ajuns departe. Acum, si aici este stirea, Ciprian a devenit lector la Facultatea de Drept a Universitatii de Stiinte Politice pentru Tineret din Beijing, China.
Cum s-a intamplat? „Ei cautau un specialist in dreptul international al investitiilor, iar eu se intampla sa predau materia asta la o alta universitate, cu titlu de curs ocazional pe care l-am creat in contextul studiilor mele doctorale; le-a placut cursul, si m-au luat”.
Cu ce sa ocupa Ciprian Radavoi la Youth University for Political Sciences: „Voi preda un curs de 32 de ore/semestru, precum si alte cursuri din domeniul dreptului, cum ar fi analiza si cercetare juridica, sau engleza pentru juristi. De asemenea, urmeaza sa particip la diverse proiecte de cercetare juridica alaturi de profesorii de aici si sa pregatesc echipele studentesti care participa la concursuri de drept international”.
Aceasta universitate l-a avut presedinte, intre 1984 – 1985, pe cel care avea sa devina ulterior seful statului chinez, Hu Jintao.
China este o tara aflata in dezvoltare rapida, iar investitiile chineze in lume sunt intr-o continua expansiune. Tocmai de aceea „interesul chinezilor pentru dreptul investitiilor, o ramura relativ recent aparuta din dorinta marilor investitori de a-si proteja investitiile in tari cu sisteme juridice si politice nesigure, e dat de schimbarea de paradigma a Chinei in ultimii ani”, explica Ciprian, care detaliaza: „Dupa lansarea