Guvernul Ponta s-a ascuns luni seară după două veşti aparent bune ca să ne spună că, de fapt, va trebui să strângem cureaua anul viitor. În realitate, sunt mai multe motive de îngrijorare decât de bucurie.
Din ce a declarat ministul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, după întâlnirea cu FMI, trebuie să înţelegem că nevoia de bani a Guvernului este mare şi urgentă. Din acest motiv, începând cu anul viitor, trebuie să plătim noi accize la benzină şi motorină, iar cele vechi vor fi recalculate în funcţie de inflaţie. În plus, s-au introdus impozite pentru construcţiile speciale, “taxa pe stâlp”, care vor fi plătite de firme precum Enel, Transelectrica, Transgaz. Aceste impozite, mai mult ca sigur, se vor regăsi pe facturile la utilităţi plătite de toţi românii. O altă măsură importantă este creşterea redevenţelor pentru resursele minerale, altele decât petrol şi gaze (?), cu 25%. Cam astea sunt veştile proaste. În ceea ce priveşte veştile aşa-zis bune, trebuie să ne mulţumim cu aproape nimic: creşterea pensiilor şi a salariilor celor mai săraci bugetari cu aproximativ 3%, adică maxim 20-30 de lei pe lună, mărirea salariului minim cu 100 de lei şi două promisiuni, prima că impozitul pe venit va rămâne la 16% şi a doua referitoare la contribuţiile sociale, care ar putea să scadă cu 5%, în a doua jumătate a anului 2014, în funcţie de încasările de la buget din primele şase luni.
Nu ştiu ce l-a determinat pe Crin Antonescu să vorbească ieri, la finalul negocierilor cu FMI, despre “ o performanţă guvernamentală”, dar situaţia poate fi rezumată astfel: guvernul ne bagă acum adânc mâna în buzunar, strange şi de la companii ce mai găseşte prin seifuri şi încearcă să acopere găurile din buget lăsate de evaziunea fiscală. Premierul nu uită însă să arunce nişte mărunţiş şi la săraci, ca să aibă apoi cu ce le scoate ochii la următoarele alegeri.
De ce trebuie să avem mo