Taxele mai trebuie să şi crească. Dar trebuie să privească totuşi vîrful piramidei de venituri, după 5 ani în care sărăcanii au plătit pe toate căile criza, ba prin TVA, ba prin comisioane abuzive ale băncilor, ba prin salarii micşorate. Reproşul meu la adresa guvernului Ponta e că pune la plată în continuare baza piramidei şi că tace şi înghite în ce priveşte reglementarea minimală a pieţei în zona corporatistă. Aşadar nu sînt de acord cu cei care urlă din oficiu “ce taxe mari” fără să vadă jocul meschin în ansamblu.
Scandalul anului e ascuns bine printre declaraţiile ultimelor zile şi nu îndeajuns discutat. Avem ani de cînd vorbim despre folosirea resurselor, despre felul în care negociem cu marii extractori, şi nu s-a întîmplat nimic!Redevenţele se tot “negociază”, dar de fapt totul pare deja stabilit.
Victor Ponta s-a întîlnit cu FMI şi a scăpat repede printre rînduri chestia:
Vom introduce un impozit pentru construcţiile speciale – şi aici domnul vicepremier vă va da detalii la ce tipuri de construcţii ne referim, nu e vorba de construcţii de locuinţe, ci e vorba despre persoane juridice şi despre construcţiile civile cu un anumit caracter, o creştere a redevenţelor la resursele minerale cu excepţia petrol şi gaze, de 25%, o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină. (gov.ro)
Din comunicatul oficial despre negocierile cu FMI:
- În privinţa redevenţelor, a fost stabilită o creştere cu 25% a redevenţelor pentru resurse minerale şi naturale, altele decât cele pentru petrol şi gaze, în sensul alinierii la media Uniunii Europene, dar totodată şi a menţinerii potenţialului de competitivitate în sfera investiţiilor din domeniilor respective.
Aşadar, iar a fost băgată poezia cu investiţiile care trebuie apărate. În secret. Era vorba că discutăm public, că analizăm nivelul foarte scăzut pentru redevenţele