Experții apreciază prevederile legii ca o revenire la comportamentul anilor '30 ai stalinismului.
Președintele rus, Vladimir Putin a promulgat o lege aspră împotriva terorismului, care poate obliga rudele și cunoștințele apropiate ale militanților să plătească pentru pagubele materiale și morale cauzate de actele de terorism. Legea mai conferă autorităților dreptul să exproprieze rudele și cunoștințele suspecților de terorism. Nu mai puțin aspre sunt însă și criticile împotriva legii.
Corespondentul nostru Tom Balmforth a vorbit cu câțiva critici, care spun că legea menită să diminueze insurgența în turbulenta regiune nord-caucaziană a Rusiei ar renaște principiile staliniste ale răspunderii colective și justiției colective.
Mairbek Vatchagayev este analist pentru Caucazul de Nord la Fundația Jamestown din Statele Unite și conduce Centrul de Cercetări Caucaziene cu sediul la Paris. Potrivit lui: „Este absolut anormal. Este o revenire la anii 1930, când Stalin a folosit răspunderea colectivă pentru crimele comise. Ne-am pomenit din nou în punctul în care Putin se considera simpatizant al lui Stalin și perioadei staliniste”.
Noua lege antitero intră în vigoare cu câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de iarnă 2014 de la Soci. Temerile că jocurile de la Soci, la câteva sute de kilometri depărtare de Caucazul de Nord, pot fi afectate de terorism s-au întețit luna trecută, când o atacatoare sinucigașă din Daghestan s-a aruncat în aer într-un autobuz la Volgograd, ucigând alți șase oameni și rănind 30.
Expertul Vatchagayev spune că Daghestanul, precum și Ingușetia sunt astăzi mult mai violente decât altă republică nord-caucaziană prinsă între ele, Cecenia. Aici ar fi dat rezultate tactica persecutării rudelor militanților aplicată demult de liderul pro-moscovit cecen, Ramzan Kadîrov. Acum, Kremlinul ar încerca