Femeile de vârstă mijlocie care urmează o dietă mediteraneană vor trăi mai mult şi vor fi mai sănătoase, spre deosebire de cele care nu ţin acest regim. Asta este concluzia unei cercetări recente, ale cărei date arată că femeile care au o dietă bogată în fructe, legume şi peşte prezintă un risc mai mic de a se confrunta cu afecţiuni grave, notează Daily Mail.
Mai mult, studiul susţine că 40% dintre femeile care ţin acest regim vor trăi peste vârsta de 70 de ani. Oamenii de ştiinţă de la Harvard, coordonaţi de Cecilia Samieri, au evaluat starea de sănătate a unui grup de peste 10.000 de femei în perioada 1984 şi 1986, pe vremea când aveau vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani. Mai apoi, persoanele implicate în cercetare au fost rugate să revină la evaluare 15 ani mai târziu.
Dincolo de analizele uzuale, voluntarele implicate în cercetare au fost rugate să completeze şi un chestionar cu privire la dieta pe care o urmau. Rezultatele au arătat că femeile care mâncau fructe, legume şi peşte, dar care aveau un regim sărac în grăsimi rele şi în carne roşie sau în preparate din carne procesată nu sufereau de afecţiuni grave, iar o parte dintre acestea fiind trecute de vârsta de 70 de ani.
Chiar dacă studiul a fost făcut pe femei, cercetătorii sunt de părere că acest regim ar avea acelaşi impact benefic şi asupra sănătăţii bărbaţilor.
Dieta mediteraneană este populară în ţări precum Grecia, Spania şi Italia. Această cură este bazată pe alimente bogate în grăsimi "bune" şi antioxidanţi, substanţe nutritive care se găsesc cu precădere în legume, ulei de măsline, fructe, nuci, peşte şi cereale integrale.
Studiile anterioare realizate de aceaşi cercetători au arătat că adoptarea acestui regim de la vâste fragede aduce numeroase beneficii organismului. Dieta mediteraneană ajută la prevenirea unor boli precum Parkinson, Alzheimer, a celor de inim