În judetul Vaslui, una dintre cele mai rentabile afaceri din domeniul agricol este pe cale de disparitie. Pãlãrie-ntr-un picior, ghici ciupercã ce-i! Si, pentru cã ghicitoarea meritã sã primeascã repede rãspuns, da, este vorba despre cultura de ciuperci, care, din cauza crizei, stã sã ãsi dea obstescul sfârsit. În acest an, fermierii au mai cultivat cu ciuperci doar 850 de metri pãtrati, productia scoasã pe piatã fiind de numai douã tone. De mentionat cã, acum doi ani, Vasluiul era un producãtor de talie regionalã, cu o productie anualã de 80 de tone de ciuperci.
Criza financiarã a reusit sã punã pe butuci una din cele mai promitãtoare afaceri din judetul Vaslui, cultivarea ciupercilor. De la statul de producã tor regional, în doar doi ani, Vasluiul s-a transformat într-un judet cu o productie anualã nesemnificativã. Dacã în anul 2011, în judet au fost cultivati cu ciuperci 30.000 de metri pãtrati, anul trecut, au mai rãmas în productie 2.300 metri pãtrati. În acest an, fermierii vasluieni au mai cultivat ciuperci pe doar 850 de metri pãtrati. Cum era de asteptat, si productia scoasã pe piatã a scãzut accelerat, de la 50 de tone de ciuperci, în 2011, la numai douã tone, în acest an. Principala cauzã pentru care afacerea aproape a dispãrut din judet este lipsa banilor. Achizitionarea materialului de însãmântare (sporii de ciuperci) este extrem de scumpã, aspect care i-a fortat pe producãtorii locali sã apeleze la solutii originale. Mai exact, fermierii au încercat sã producã singuri compostul necesar însãmântãrii si sã nu mai cumpere materialul, de regulã de la firmele importatoare. Cum operatiunea nu a reusit, costurile de productie rãmânând ridicate, cultivatori au renuntat. Astfel, la aceastã datã, în marile magazine din judet si în piete, vasluienii cumpãrã ciuperci aduse din alte judete.
Cum arata piata înainte?
În ultimii ani, cultivarea ciup