Persoanele care fumează multe țigări şi de o perioadă lungă de timp au vârsta plămânilor mult mai mare decât cea din buletin. Campania pentru depistarea BPOC se desfăşoară între 4 şi 30 noiembrie.
Cei care doresc să afle ce vârstă au plămânii lor, mai ales dacă sunt fumători, au posibilitatea de a face teste cu spirometri. Această analiză reprezintă investigaţia cea mai potrivită pentru a identifica BPOC – bronhopneumopatia obstructivă cronică – şi pentru a afla ce vârstă au plămânii. Testul se face simplu şi rapid (seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor), iar rezultatele se dau pe loc.
În Roman, astfel de teste cu spirometri se fac la cabinetul de Pneumologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă, de medicul pneumolog Gabriela Popovici, coordonatorul ambulatoriului de specialitate al secţiei Pneumologie.Aceste teste se afectuează gratuit de un an de zile.
Pentru spirometrie se foloseşte un aparat numit spirometru, ce măsoară cât de mult aer încape în plămâni şi cât de mult aer poate intra sau ieşi din plămân. Spirometrul are o piesă bucală legată la un sistem de măsurare a fluxului şi volumului de aer care este, la rândul său, legat la un aparat, de obicei computer, ce înregistrează rezultatele şi le reprezintă grafic şi numeric.
“Am avut în caz în care un pacient avea vârsta plămânilor de 148 de ani. Ce-i drept, arăta ca o coajă de portocală uscată. Persoana respectivă fuma două pachete de ţigări pe zi. Am avut şi cazuri în care plămânii aveau vârste de 111 sau 116 ani. După ce suflă, dacă pacientul are vârsta plămânului egală cu cea biologică, computerul nu înregistrează niciun rezultat. Dacă există o problemă, aparatul o va detecta imediat”, a declarat medicul pneumolog Gabriela Popovici.
Ambulatoriul de specialitate al secţiei Pneumologie se află la parte