FMI susţine că lucrurile merg spre bine la noi. Singurul reproş la adresa Guvernului este eşecul privatizării CFR Marfă, caracterizat de şefa delegaţiei FMI drept un pas înapoi pentru România.
Reluarea procesului va dura ceva, iar noul termen limită este 2015.
Dacă privatizarea nu se va realiza, şefa misiunii FMI în România a lăsat de înţeles că Executivul ar putea decide chiar şi intrarea în insolvenţă a CFR Marfă.
Întrebată dacă s-a luat în calcul intrarea în insolvenţă a companiei, şeful misiunii FMI a spus că deocamdată a fost luată în calcul restructurarea, cu continuarea procesului de privatizare, însă în cazul nereuşitei Guvernul trebuie să analizeze şi alte opţiuni.
"Obiectivul în mod clar este stabilit, Guvernul trebuie să ia în considerare toate opţiunile, cea care s-a luat în calcul la acest moment este restructurarea. Dacă acest plan, cu restructurare şi continuarea procesului de privatizare, nu va funcţiona, Guvernul trebuie să-şi reconsidere opţiunile", a spus Schaechter.
Şefa misiunii FMI pentru România, Andrea Schaechter, a declarat, marţi, că România a îndeplinit toate criteriile şi s-au realizat progrese în direcţia reformelor structurale.
Andrea Schaechter a prezentat marţi, la sediul BNR, rezultatele primei evaluări a acordului preventiv şi concluziile negocierilor cu autorităţile române.
Cele mai importante declaraţii ale şefei FMI pentru România:
- Guvernul a avut succes în ultima vreme în absorbţia fondurilor europene
- creşterea PIB va accelera la 2,2% bazata pe o productie agricola buna
- inflatia a scazut mai repede decat ne asteptam
- ţinta de deficit pentru 2013 a fost majorată, ajungând la 2,5% din PIB
- progrese realizate:
- criteriul de perform