Germania, cel mai mare consumator de energie din Europa, a încurajat construirea gazoductului rus Nord Stream care-i furnizează acum gaze naturale direct din Rusia. În schimb, lipsa de sprijin din partea Berlinului este una din cauzele colapsului proiectului gazoductului Nabucco, susţinut de UE şi SUA şi care ar fi trebuit să reducă dependenţa Europei de gazele ruseşti.
La prima vedere, Germania pare că preferă gazele ruseşti şi se îndreaptă spre dependenţă totală de importurile din Rusia, aşa cum este cazul statelor din Europa de Est, dar jocul intereselor ascunde de fapt interdependenţa celor două puteri economice, iar Europa de Est este prinsă la mijloc.
În urmă cu doi ani, la începutul lunii noiembrie 2011, cancelarul german Angela Merkel şi pe atunci preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev s-au întâlnit în oraşul Lubmin de pe costa baltică a Germaniei pentru a inaugura gazoductul de 7,4 miliarde de euro care leagă Germania direct de vastele rezerve de gaze naturale din Siberia.
Aceasta ar fi cea mai lungă conductă subacvatică de gaze naturale din lume. La ceremonie au participat premierul francez François Fillon şi omologul olandez Mark Rutte, semn al importanţei noii legături energetice a Europei.
Cuvintele folosite de toţi aceşti lideri europeni au fost „întărirea siguranţei aprovizionării Europei cu energie“. În acel an, Rusia a fost sursa a 60% din importurile de gaze naturale ale Germaniei. Aceste importuri au asigurat 40% din consumul total.
„Germania este pe cale să devină, precum statele foste comuniste, aproape total dependentă de gazele ruseşti“, scria la acea vreme MarketWatch subliniind o idee larg vehiculată de presa internaţională.
Rusia nu mai este cea mai mare sursă de gaze a Europei
Până în 2011 Rusia a fost principala sursă de gaze naturale a Europei. Dar doar până în 2011, doarece anul