News Deputatul PNL Verginel Gireadă a făcut o declaraţie politică referitoare la ordonanţa care reglementează păşunatul. Parlamentarul botoşănean susţine că micii fermieri vor avea de suferit.
Noile reglementări privind păşunile solicită primăriilor să concesioneze persoanelor fizice şi juridice interesate păşunea comunelor, pe o perioadă de maxim 5 ani.
Actul normativ creează însă discriminări între actualii şi viitorii crescători de animale şi cere practic imposibilul: împărţirea păşunilor din comune, pajişti care, în cele mai multe dintre situaţii, se află acum într-o bună administrare, fie la primării, fie la asociaţiile de crescători de animale.
Păşunea trebuie să rămână publică şi să aibă acces la ea întreaga comunitate.
Gândiţi-vă că toţi care se vor prezenta la licitaţie vor solicita păşunea pe 5 ani. Şi atunci, după ce concesionăm păşunea, ce facem cu tinerii care vor să devină fermieri? Pe aceştia îi punem să-şi cumpere teren cu 2.000 - 3.000 de euro, în timp ce concesionarilor le solicităm un preţ mediu de 100 lei/an/hectar? Păşunea trebuie să rămână publică şi să aibă acces la ea întreaga comunitate. Şi cum se va proceda cu delimitarea, astfel încât animalele să nu treacă pe porţiunile concesionate de alţii? Pentru ca nu poţi să împrejmuieşti păşunea! Crescătorii de animale nu vor putea avea acces la porţiunile de păşune concesionate fără să nu treacă unul peste păşunea celuilalt. Doar dacă le luăm concesionarilor şi elicoptere, pentru ca animalul să poată fi dus în mijlocul păşunii, în zona închiriată, putem spune că există o posibilitate de aplicare a prezentei ordonanţe.
Şi ce se va întâmpla cu localnicii care au doar câteva animale care le asigură traiul de zi cu zi? Ce le dai acestora? 500 de metri pătraţi de păşune?
Probleme mari vor fi în cazul crescătorilor de animale care nu sunt înscrişi în