Bucătari şi cofetari din 11 ţări europene şi din spaţiul CSI şi-au încrucişat polonicele şi melesteiele la un campionat gastronomic internaţional.
Un Campionat Gastronomic Internaţional, ajuns la a patra ediţie, a început astăzi la Chişinău şi se va încheia vineri. Bucătari şi cofetari din 11 ţări europene şi din spaţiul CSI îşi vor etala măiestria în arta culinară şi vor concura pentru titlul de cea mai bună ţară în ale gastronomiei. Cât de vrednici de confruntare demnă sunt artiştii moldoveni ai bucatelor şi câte şanse ar fi ca Republica Moldova să devină o putere culinară, fie şi la scară regională, a încercat să afle Alla Ceapai:
Noutatea acestei ediţii este că juniorii, adică bucătarii şi cofetarii începători din cele 11 ţări îşi vor încrucişa polonicele, melesteiele şi alte arme de bucătărie în dure competiţii. Bunăoară, astăzi, 16 bucătari juniori şi-au etalat măiestria în arta culinară preparând bucate din carne, peşte, paste făinoase, bucate etnice sau vegetariene. Spre deosebire de ediţia precedentă, bucătarii moldoveni nu îşi vor uni eforturile în gătirea unei mămăligi uriaşe. De altfel, în acest an s-a renunţat la specificul tradiţional al bucatelor, inclusiv în rândul participanţilor autohtoni, observă bucătăreasă Nina Cărbunaru:
„Probabil, moldovenii se tem, fiindcă bucătăria noastră este foarte grea, nu fiecare o înţelege şi nu fiecare o poate găti. Ceea ce gătesc mamele şi bunicile este o metodă tradiţională. Dar este o metodă tehnologică pe care noi trebuie să o respectăm.”
Marea bătălie pentru cupa câştigătorului se va da însă printre seniori. Bucătari cu experienţă din ţările participante, în mai puţin de două ore, vor trebui să inventeze şi să prepare bucate din produse pe care le vor găsi într-o boxă. Organizatorii spun că printre produse ar putea să se regăsească vinul moldovenesc, caşcavalul