Poluarea aerului din Olt nu depăşeşte limite legale în domeniu, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului(APM) bazându-se pe măsurătorile proprii. Dacă la acest capitol lucrurile stau relativ bine, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre poluarea fonică, unde în municipiul reşedinţă de judeţ au fost constatate depăşiri ale limitelor prevăzute de lege.
Controlul calităţii aerului s-a realizat cu ajutorul instalaţiilor fixe sau mobile de prelevare poluanţi gazoşi şi prin intermediul sistemului de prelevare a pulberilor sedimentabile. Monitorizarea calităţii aerului în municipiul Slatina se face continuu cu o staţie automată, ce face parte din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului, şi care este amplasată pe Dealul Grădişte.
În luna septembrie 2013, staţia a efectuat un număr de 3.303 determinări automate pentru indicatorii de calitate a aerului din Slatina.
„În luna septembrie, nu a fost cazul aplicării programului sau planului integrat de gestionare a calităţii aerului în municipiul Slatina, deoarece staţia de monitorizare automată, de tip industrial, nu a înregistrat depăşiri la poluanţii măsuraţi, faţă de valorile pragurilor de informare şi de alertă sau faţă de valorile limită”, se arată în raportul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt. Şi pentru dioxidul de azot sau ozon rezultatele sunt mai bune decât era de aşteptat.
Astfel, în niciunul dintre cele două puncte fixe, amplasate pe străzile Ion Moroşanu şi Artileriei, din municipiul Slatina, nu s-a înregistrat o depăşire a nivelului maxim admis de lege pentru dioxidul de azot şi nicio depăşire a valorii în cazul amoniacului şi fluorului.
În acest sens s-au prelevat şi analizat 117 probe de aer. Totodată, în perioada de analiză s-au prelevat şi un număr de opt probe de pulberi sedimentabile în punctele fixe de prelevare din oraşele Slatina, Balş