Programul cu România se menține în parametri și toate criteriile pentru finalul lunii septembrie au fost îndeplinite, a declarat marți, într-o conferință de presă, șeful Delegației Fondului Monetar Internațional (FMI), Andrea Schaechter.
Schaechter a precizat că a fost revizuită în sus cu 0,2 puncte procentuale prognoza de creștere economică pentru 2013, la 2,2 %, dar cererea internă se menține încă slabă, ceea ce conduce la o ajustare a deficitului de cont curent pentru 2013 la 1,2% din PIB.
Dezinflația a fost mai puternică decât se estima și reflectă scăderea prețurilor produselor agroalimentare, iar proiecția de inflație pentru 2013 este de 2%.
Pentru 2014, estimările indică un avans al PIB de 2,2% și un deficit de cont curent de 1,8%.
Oficialul FMI a mai spus că ținta de deficit bugetar pentru septembrie 2013 a fost îndeplinită, precum și ținta de arierate ale administrației publice locale, dar veniturile bugetare au fost sub program, reflectând cererea slabă, dar mai ales profitabilitatea slabă a economiei, mai ales a sectorului bancar.
“Să nu uităm obiectivul principal. Guvernul s-a angajat să menţină un deficit care să fie în zona lui 2,2% din PIB. Veniturile au fost mai slabe, iar la anul avem cheltuieli suplimenatre pentru salarii şi pensii şi alte investiţii, deci, în mod clar, pentru a acoperi aceste costuri trebuie să găseşti o cale de a prioritiza. Această reducere pentru a sprijini piaţa muncii era o parte, dar e prea devreme. Cred că momentul, timpul, nu era potrivit pentru a evalua toate acele efecte. În mod clar, se află pe agendă în continuare”, a răspuns Andrea Schaechter.
Şeful misiunii FMI recunoaşte că România are o povară fiscală mare pe muncă şi autorităţile trebuie să reanalizeze sistemul, dar “cu mare grijă”, pentru a evita o gaură în buget.
“În mod clar lărgirea bazei este un element care tre