BNR mai are "ceva" loc de reducere a dobânzii de politică monetară, după tăierea de 1,25 puncte din acest an, dar măsuri mai consistente de relaxare au spaţiu larg pe partea rezervelor minime obligatorii, a declarat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. "Dacă este vorba de câmpul nostru de manevră, am zis că mai este încă ceva, cu definiţie restrânsă a politicii monetară, adică doar rata dobânzii. Dacă introducem şi rezervele minime obligatorii, mai este câmp bunicel", a afirmat şeful băncii centrale.
Guvernatorul BNR a arătat că aşteaptă de la bănci continuarea reducerii dobânzilor la creditele în lei, mai ales pentru companiile performante. "Deciziile trebuie să fie bine cumpănite (...) Prefer o întârziere din partea lor decât să coboare dobânzile şi apoi să revină sau să ia decizii ulterioare de creştere. Pe orice canal de transmitere a politicii monetare, accept o anumită întârziere", a adăugat Isărescu.
El a arătat că mesajul BNR nu e neapărat legat de a crea o tendinţă impusă, fiind mai degrabă în interesul băncilor comerciale să coboare mai repede dobânzile la credite, pentru că indicatorii lor depind de soldul creditării. "Deci este în interesul lor, asta ca să dispară orice comentarii că le dăm indicaţii. Cunoaştem foarte bine datele sistemului bancar româneasc şi dea aceea am spus că este în interesul băncilor să coboare cât mai repede şi până la nivelul la care cerera de credite se va revigora. Eu, personal, cred foarte mult că cererea scăzută a fost determinată şi de costul ridicat", a continuat şeful băncii centrale.
El a criticat băncile cu nivel mare de credite neperformante că tratează similar atât clienţii buni, cât şi clienţii rău-platnici.
BNR mai are "ceva" loc de reducere a dobânzii de politică monetară, după tăierea de 1,25 puncte din acest an, dar măsuri mai consistente de r