Principalii trei acţionari ai Cemacon (CEON), fondul de investiţii KJK Fund, SSIF Broker şi firma Andrei&Andrei Consultanţă, a fondatorului Casei de Insolvenţă Transilvania, Andrei Cionca, au semnat un acord cu BCR privind restructurarea unui pachet de credite de circa 30 mil. euro, care dezechilibra puternic balanţa contabilă a producătorului de cărămizi.
Deciziile luat în timpul freneziei imobiliare din 2007 au îndreptat mulţi producători de materiale de construcţii către faliment, iar Cemacon nu a făcut excepţie. Împrumutul de 28 mil. euro pe cinci ani, pentru dezvoltarea unei fabrici uriaşe la Recea, lângă Zalău, a înscris compania pe acest drum. În ultimii trei ani, după înlocuirea managementului societăţii, Cemacon a intrat într-un proces amplu de restructurare sub supravegherea Casei de Insolvenţă Transilvania.
Pentru ca acordul cu BCR să intre în aplicare, Cemacon trebuie să îndeplinească o serie de criterii. În primul rând este necesară o majorare a capitalului social cu 1,5 mil. euro. Suma este necesară pentru finanţarea capitalului de lucru al companiei, astfel ca aceasta să îşi îndeplinească obiectivele de buget şi profitabilitate pentru 2014-2016. Acţionarii majoritari ai Cemacon, care în urmă cu trei săptămâni au anunţat acţiunea concertată de preluare integrală a companiei, vor garanta rambursarea creditului aferent susţinerii activităţii de bază, prin constituirea unei garanţii asupra acţiunilor pe care le deţin la Cemacon.
O altă condiţie a acordului cu BCR este conversia unei părţi din datoria Cemacon, în valoare de 12 mil. euro, în acţiuni Cemacon. Ulterior se va identifica un investitor către care BCR va cesiona respectiva parte din creanţa aferentă creditului. Transferul se va realiza în aşa fel încât noul investitor să nu deţină mai mult de 33% din capitalul social al Cemacon, adică egal cu participaţia celui mai mare