Scris de Alin Gherasim - Dosarele din cazul Nadăș sunt pline de nereguli, iar retrocedarea către familia Colțeu a peste 8.700 de hectare de teren stă sub semnul întrebării.
ARAD. Continuăm demersul nostru jurnalistic prin care încercăm, pe cât posibil, să facem lumină în cazul Nadăș. Și asta măcar pentru oamenii care vor să afle exact cum au decurs lucrurile, cum s-a ajuns la împroprietărirea unei singure familii cu 8.742 de hectare de teren și cum justiția a hotărât să păgubească statul român de o avere colosală. Dosarele cu numerele 3.942/246/2006 și 457/246/2006 arată, pas cu pas, cum s-a ajuns ca familia Colțeu să se aleagă cu o avere. Întreaga aventură a celor care au primit gratuit 8.742 de hectare de teren începe în anul 2003. Atunci, ca și moștenitori testamentari ai defunctei Ecaterina Mairovitz, Alexandru și Viorica Colțeu au demarat seria de procese prin care au solicitat nu doar Nadășul, ci nenumărate terenuri din întreg județul, de la teren arabil, la spălătură de apă.
În anul 2005, în urma unei sentințe judecătorești emise de Tribunalul Arad, familia Colțeu a primit 17.142 de metri pătrați de teren arabil în localitatea Șoimoș. Prin anul 2006, în baza testamentului lăsat de Ecaterina Mairovitz, familia Colțeu a solicitat Comisiei Județene de Fond Funciar 4.078 de metri pătrați de vie în Păuliș, 98.801 metri pătrați de spălătură de apă și 20.649 de metri pătrați de teren arabil, ambele în satul Belotinț, comuna Conop. Ambele solicitări au fost aprobate de comisia județeană, semnăturile de împroprietărire aparținând președintelui comisiei, prefectul de atunci, Cristian Stragea, secretar al comisiei fiind Carmen Ila.
Documentele care dovedesc împroprietăririle au fost atașate de familia Colțeu la dosarul de retrocedare a Nadășului pentru a demonstra că, în baza testamentului, au primit deja proprietăți recunoscute de Prefectură. Alte 0,2 hec