În plin proces de modificare a condiţiilor de atestare a produselor tradiţionale, în lista celor deja certificate de la nivelul judeţului sunt pe cale să se adauge prunele uscate de Leleasca.
Se schimbă regulile în vederea atestării produselor tradiţionale, modificările vizându-le inclusiv pe cele deja certificate. Deşi ordinul care reglementeză domeniul încă nu a devenit operabil, oficialii Ministerului Agriculturii au dezvăluit că se are în vedere limitarea cantităţii zilnice care poate fi produsă într-o gospodărie, în plus doritorii care vor să-şi înscrie produsul în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale vor fi nevoiţi să prezinte o reţetă scrisă veche de cel puţin o generaţie.
În judeţ, cererile de atestare a diverselor produse tradiţionale nu sunt la fel de numeroase, comparativ cu restul ţării.
„Cele zece produse pe care le avem la acest moment nu mi se par puţine, dar nu sunt nici foarte multe. Ne încadrăm într-o limită a normalului. Este important de menţionat că nu avem nimic în stil industrial, la ora asta. Produsele sunt de tradiţie, deşi reţetele, în majoritate, sunt oarecum comune. Pâinea de ţest are elemente proprii, prunele uscate de Leleasca, ultimul produs pentru care s-a cerut atestat, au o istorie în spate...”, a declarat consilierul în cadrul Direcţiei de Agricultură Judeţene, Florica Bodescu.
Pe lista produselor tradiţionale, atestate în ultimii trei ani, se regăsesc diversele conserve din fructe şi legume, din zona Giuvărăşti şi Dobrosloveni. Pâinea de ţest de la Scărişoara a făcut, şi încă mai face, furori la manifestările de profil din ţară, iar ultimul produs, pentru care se aşteaptă încă atestatul de la Ministerul Agriculturii, vine de la Leleasca. Este vorba de prunele uscate într-un cuptor tradiţional.
„În trecut la Leleasca s-a făcut şi export de prune uscate, din câte am înţele