Clujul și Sibiul sunt primele două orașe din Transilvania unde tranzacționarea de Bitcoini este deja o realitate. Cum s-a născut fenomenul Bitcoin și ce șanse are să devină o monedă universală care să se generalizeze și în România, într-o analiză realizată de transilvaniareporter.ro.
Bitcoin, o monedă folosită exclusiv pe internet, oferă utilizatorilor putere deplină asupra propriilor finanțe și îi scutește de amestecul oricărui organ de reglementare, fapt ce a transformat moneda cibernetică într-o „mină de aur”, râvnită de micii întreprinzători, abuzată de infractori, hulită de economiști și înspăimântătoare pentru bancheri.
Economia bitcoin este încă la început. Totuși, utilizatorii Bitcoin pot deja tranzacționa bunuri reale şi servicii, cum ar fi maşini uzate şi contracte pentru dezvoltare de software independent. Comercianţii schimbă diverse monede ca dolari americani (USD), ruble ruseşti (RUB) şi yeni japonezi (JPY), etc pe Bitcoini dar şi invers, prin intermediul siturilor de schimb. Clujul și Sibiul sunt primele două orașe din Transilvanie unde tranzacționarea de Bitcoini este deja o realitate.
Cu greutate totuși, Bitcoin și-a făcut intrarea și pe piața românească. În prezent există un singur agent commercial care acceptă plata în bitcoini, restaurantul „La Conu’ Iancu fiind” primul local din România care face afaceri cu moneda virtuală.
Dacă la începutul anului 2009 un bitcoin valora ceva mai puțin de un dolar, astăzi, în România, un bitcoin poate fi cumpărat cu 931 de RON. Fluctuațiile sunt atât de mari încât într-un interval de câteva ore, valoarea monedei poate crește sau scădea cu câteva zeci de lei.
De la crearea Bitcoin în 2009, peste 10.000 de comercianţi au ajuns să accepte moneda virtuală. Valoarea totală a bitcoinilor de pe piață era la sfârșitul lunii martie a acestui an de 1 miliard de dolari.
Citeste si