Sunt şanse mari ca 2014 să aducă ridicarea interdicţiei exportului de carne de porc intracomunitar.
Experţi europeni s-au aflat la începutul lunii septembrie, inclusiv în judeţul nostru, pentru a evalua în ce mod s-a desfăşurat supravegherea pestei porcine, iar în urma acţiunii experţilor s-au dat speranţe că de anul viitor producătorii români ar putea ieşi cu carnea şi produsele obţinute din carnea porcilor crescuţi în România pe piaţa intracomunitară.
„Deşi nu s-a comunicat efectiv o dată, spre sfârşitul anului 2013 sau începutul anului viitor sunt toate şansele şi speranţele ca schimburile intracomunitare să fie reluate”, a declarat directorul Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Veronel Bolborea.
În judeţ sunt şapte ferme de creştere a porcilor, cea mai mare la Tufeni, cu o capacitate de aproximativ 14 - 15.000 capete, iar o alta, cu o capacitate de până la 20.000 capete, urmează să se înfiinţeze.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. În acelaşi an s-a interzis vaccinul. Ultimele focare de pestă porcină din România au fost semnalate în 2007.
De atunci medicii veterinari desfăşoară activitate de supraveghere, activă şi pasivă, la un moment dat punându-se inclusiv problema financiară pentru a ţine în continuare sub control domeniul, cu atât mai mult acum, când fermierii români au şanse reale să-şi valorifice produsele în afară.