Sebastian Olaru
O pictură murală de dimensiuni impresionante – circa 300 de metri pătraţi – de pe tavanul fostei săli de spectacole a Zalăului, unică în România prin mărimea dar şi prin concepţia şi compoziţia sa, a fost restaurată în cadrul unui proiect cu finanţare europeană ce vizează reabilitarea întregii clădiri monument istoric.
Clădirea, denumită ‘Transilvania’ după restaurantul ce a funcţionat la parterul său, este situată în centru istoric al Zalăului şi a constituit în secolele XIX-XX principalul loc în care s-a desfăşurat viaţa culturală a oraşului. Potrivit lucrării ‘Zalău-locuri de poveste’, editată în 2012 de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, imobilul menţionat este un exemplu caracteristic de clădire în stil eclectic, existent în Transilvania la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. Forma de astăzi a imobilului este rezultatul a cinci etape diferite de construcţie, ce au debutat cu realizarea corpului sudic, utilizat ca şi locuinţă personală a familiei nobiliare Wesselenyi, în stil baroc.
Încăperea reprezentativă a clădirii este fosta sală de spectacole – dans, teatru, întruniri culturale sau cinematograf – ce are pe tavan o pictură murală de 20 de metri lungime şi 15 metri lăţime. Lucrarea este executată la sfârşitul secolului al XIX-lea, în stil art nouveau, utilizarea sălii ca discotecă în perioada de după 1989 ducând la deteriorarea operei de artă.
Clădirea Transilvania a fost inclusă într-un proiect european de reabilitate, în cadrul căruia s-a prevăzut şi refacerea picturii murale din sala de spectacole, lucrare complexă realizată de unul dintre cei mai cunoscuţi pictori restauratori de marcă din ţară, Gheorghe Nicolae ‘Jack’, cel de al cărui nume se leagă şi restaurarea picturii de la ‘Caru’ cu bere’, din Bucureşti
‘Cea mai spectaculoasă din toată clădirea este fresca din sala de bal. De fapt nu e