O nouă victimă a intoxicaţiilor cu detergenţi în rândul copiilor. Un copil de patru ani din Bălţi a ajuns în Secţia urgenţe a Spitalului municipal după ce a băut câteva înghiţituri dintr-o soluţie pentru înălbirea rufelor.
Copilul a suferit şi arsuri ale cavităţii bucale, care i-au afectat capacitatea de a se alimenta. Părinţii se întorceau cu automobilul de la bunica, care le-a dat într-o sticlă înălbitor de rufe. Sticla a fost lăsată pe bancheta din spate a automobilului, unde a fost aşezată şi fetiţa. Pe drum, copila a deschis sticla şi a băut câteva înghiţituri. Imediat copilul a fost transportat spital, a comunicat pentru IPN şefa Secţiei primiri urgenţe a Spitalului Clinic Municipal din Bălţi, Ala Condrea.
„Copilul a simţit usturime şi gust neplăcut şi a scuipat substanţa. Substanţa a ajuns numai la vestibulul laringean şi copilul s-a ales cu leziunea mucoasei cavităţii bucale şi a limbii. Dacă fetiţa înghiţea substanţa, urmările ar fi fost grave”, a susţine medicul.
Şefa Secţiei chirurgie pediatrică de la Institutul de Cercetări Ştiinţifice „Centrul Mamei şi Copilului”, Eva Gudumac, susţine că astfel de cazuri sunt frecvente. Săptămânal la spital sunt aduşi copii care înghit substanţe toxice. „Părinţii trebuie să fie precauţi, să aibă grijă unde pun substanţele toxice din casă, cum sunt detergenţii, înălbitorul, substanţele de curăţat. Acestea trebuie depozitate în locuri unde copilul nu are acces. O astfel de neatenţie distruge viaţa copilului. Chiar dacă supravieţuiesc, au de suferit nu doar fizic, ci şi psihologic, devin mai agitaţi, mai nervoşi”, a declarat specialista
Conform datelor Ministerului Sănătăţii, otrăvirile sunt, alături de traumatisme, cauza principală de deces al copiilor de 1-5 ani din Republica Moldova. Medicii recomandă părinţilor să ascundă toate substanţele chimice de copii, să le pună în locuri ferite, deoarece c