Fondul Monetar International si-a exprimat sentimentele de inalta apreciere pentru faptul ca Romania si-a respectat cu strictete angajamentele asumate si prevede tarii un viitor stralucit, in linie cu datele oficiale agreate de Uniunea Europeana. Dar noi ce simtim la buzunar?
Marti am primit o veste excelenta. FMI estimeaza pentru Romania, in 2014, o crestere reala a PIB constanta, la nivelul estimat si pentru finele acestui an, de 2,2%.
De altfel, seful Delegatiei FMI, Andrea Schaechter, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca programul cu Romania se mentine in parametri si toate criteriile pentru finalul lunii septembrie au fost indeplinite.
Declaratii optimisme, din categoria "cu mandrie raportam", ca pe vremea cand conducerea de partid si de stat multumea poporului pentru indeplinirea cu succes a planului cincinal. Dar cat de conforme cu realitatea sunt aceste afirmatii?
"Eu nu stiu sa existe in lume un produs intern brut care sa creasca atunci cand consumul primar de energie scade. Pentru asta ar trebui sa avem tehnologii superdezvoltate, ceea ce nu e cazul", a spus pentru DailyBusiness.ro analistul economic Ilie Serbanescu.
El crede ca Fondul, pe care il considera "adevaratul Guvern, ca doar el stabileste si accizele, si TVA, si toate cotele de impozitare" si-a luat foarte in serios acest rol, comportandu-se precum politicienii aflati la putere, responsabili cu vestile bune, menite sa linisteasca populatia.
Intr-adevar, nu poti sa parcurgi o distanta mai mare cu mai putina benzina. Iar la capitolul energie avem un declin pe toata linia anul acesta.
In perioada 1 ianuarie - 31 august 2013, resursele de energie primara au scazut cu 12,2%, iar cele de energie electrica au scazut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 7,0%, dupa cum ne informeaza Institutul National de Statist