Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu 1 noiembrie, ci de fiecare dată când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. În condiţiile în care meteorologii au anunţat ninsori la sfârşitul lunii noiembrie, în special în zonele montane, şoferii sunt obligaţi să-şi echipeze autoturismele cu anvelope de iarnă. Pe de altă parte, poliţiştii nu au dreptul să amendeze şoferii care circulă în lunile de iarnă fără anvelope corespunzătoare, în cazul în care carosabilul este uscat.
Amenzile pe care le riscă şoferii care încalcă legea sunt cuprinse între 720 şi 1600 de lei. Mai mult, şoferul unei maşini fără cauciucuri de iarnă care blochează un sector de drum riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei şi va fi nevoit să suporte costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat. De asemenea, conducătorii auto riscă nu doar să fie amendaţi, ci şi să nu fie despăgubiţi în cazul unor accidente.
Aşadar, utilizarea cauciucurilor de iarna nu este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului.
Potrivit legii, care a intrat în vigoare în 1noiembrie 2011, reprezintă contravenţie, conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.
De asemenea, singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripţionate cu unul dintre simbolurile “M+S”, “M.S.”, “MS” sau “M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai “all seasons”.
“Anvelopele denumite comercial <
Autovehiculele de transport p