Cate taxe platesc romanii ca sa mearga pe drumurile tarii. Odata cu introducerea noii accize speciale din care se va finanta constructia de autostrazi, romanii vor ajunge sa plateasca trei tipuri de taxe pentru a merge pe drumurile publice din Romania. Guvernul a anuntat introducerea unei accize suplimentare, de 7 eurocenti pe fiecare litru de carburant cumparat de la orice benzinarie din tara, sumele urmand sa fie folosite pentru constructia de drumuri. Un calcul simplu bazat pe consumul de benzina si motorina din 2012 arata ca statul ar colecta, intr-un an, 490 sau 607 milioane de euro, in functie de modul de implementare a noii taxe: daca se va aplica si TVA pe ea sau nu, ca la acciza obisnuita. Noua acciza este de destul de asemanatoarea cu vechea "taxa Basescu", vechea taxa de utilizare a drumurilor publice, scrie Economica.net.
Romania va avea printre cele mai mari preturi la combustibili din Europa. Guvernul anunta luni, triumfator, majorari de pensii, salarii si reducerea CAS, dar si taxe piperate pentru proprietatile speciale ale companiilor, o noua filosofie privind accizele, redevente majorate si noul plan anual la privatizari. Marti, FMI i-a retezat insa sperantele privind contributiile sociale. Taxarea proprietatilor se poate intoarce in factura consumatorilor, iar majorarea accizelor la combustibil echivaleaza fie cu o crestere cu 1% a cotei unice, fie a TVA. Cele mai mari sperante ale angajatilor se legau de reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS. Era o masura ce urma sa influenteze in bine veniturile tuturor, scrie Romania libera.
Buget 2014/ Calcule: Cresterea salariului minim, mai ales in mediul privat, va finanta indexarea pensiilor. Guvernul anunta, dupa negocierile cu troica FMI-CE-BM, o crestere a salariului minim pe economie in anul 2014 in doua transe, pana la 900 de lei. Dincolo de retorica majorarii salariului minim pe