O grădină botanică după modelul celei de la Balcic va fi creată la Techirghiol, pe malul lacului. Pe o suprafaţă de aproape 3 hectare vor fi plantate 130 specii de plante (trandafiri, rozarium, cactus etc), care vor împodobi spaţiul pe care vor fi amenajate o seră, un lac artificial, cascadă, alei, pergole, chioşcuri, foişoare, bănci etc.
Proiectul realizat cu fonduri europene este derulat de Consiliul Local Techirghiol. Lucrările încep în martie 2014 şi vor fi gata în decembrie 2014.
În primăvara lui 2015, malul lacului Techirghiol va oferi astfel o promenadă spectaculoasă pe o lungime de 6 kilometri, începând de la intrarea în oraş dinspre Eforie Nord şi până la lacul Zarguzon, unde este crescătorie de peşti.
Groapa de gunoi situată la marginea localităţii va dispărea, iar turiştii şi localnicii se vor plimba pe întreaga faleză a lacului.
Pe distanţa de 6 kilometri, promenada va cuprinde un parc acvatic, terenuri de sport, plajă, faleză, pistă de biciclete, băile reci, parc, plajă de agrement cu yachting, Clubul Nautic Român şi grădina botanică.
La realizarea grădinii vor fi folosite materiale specifice Dobrogei - piatră, calcar, lemn – care să redea atmosfera de epocă a Techirghiolului.
Maria, regina Balcicului FOTO balcic.net
Astfel de materiale au fost folosite, de altfel, şi la construirea Castelului de la Balcic, reşedinţa preferată a Reginei Maria. Diferenţa este de relief: la Balcic grădina este aşezată în pantă, cu vedere la mare, iar la Techirghiol relieful va fi înălţat artificial, la 4 metri, cu vedere la lac. Sediul administrativ al grădinii va fi similar intrării în palatul de la Balcic.
Mentenanţa grădinii va fi asigurată prin parteneriat de Primăria Techirghiol şi de Sanatoriul Balnear al Casei Avocaţilor. „Acest obiectiv va spori atractivitatea oraşului care poate avea un sezon prelungit, incl