Suntem, sau am fost, ani de zile, campioni la credite „cu buletinul”, avem încă un apetit nebun pentru consum, însă nu prea mai avem cum să ni-l satisfacem. Studii recente spun însă că, aşa săraci cum ne vedem unii pe alţii, am reuşi să mai strângem şi bani albi pentru zile negre. 84% dintre români sunt dispuşi să economisească. Unii chiar o fac. În niciun caz profesorii debutanţi sau medicii rezidenţi, că tot sunt eroii acestor zile, şi nici majoritatea funcţionarilor de la stat sau angajaţii mărunţi din mediul privat, care cu foarte mult noroc îşi ia un salariu minim, dar legal, atunci când nu-l aşteaptă cu lunile pe-ăla „la negru”.
Dar, să revenim la economisire. 40 euro pune deoparte, în medie, pe lună românul. De două ori mai puţin decât un slovac, de patru ori mai puţin decât un austriac… Şi tot românul, încă dinainte de-a vedea pe toate canalele că ţi se pot fura bani inclusiv din cont, să nu mai vorbim de caseta de valori, s-a obişnuit să-i ţină „la saltea”. Tradus în limbaj de sondaj, doar doi din cinci români cu grija zilei de mâine şi salarii decente aleg instrumentele financiare.
La dorinţa de a economisi, cel puţin printre europenii din blocurile central şi est-european, suntem în fruntea listei. Şi avem o stare de bine când o facem. Şi dormim noaptea mai liniştiţi, la gândul că peste puţini ani pleacă odorul la facultate şi vor creşte considerabil cheltuielile, dar am fost prevăzători. Şi tot economiile îţi permit să-ţi laşi baltă angajatorul neserios şi să-ţi permiţi, o perioadă, doar să cauţi un loc de muncă mai bine plătit.
Un astfel de studiu a fost comandat de compania care deţine şi în România o mare bancă. Rezultatele vor duce, cu siguranţă, la noi strategii de piaţă, la lansarea de noi produse bancare, poate la campanii de câştigare a încrederii clienţilor. Cine-şi bate, însă, capul să cuantifice câţi sunt rom