Mediul de afaceri isi exprima ingrijorarea fata de propunerile de modificare a legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cat si de maniera in care acestea s-au dorit a fi adoptate.
Astfel, organizatiile din mediul de afaceri - Consiliul Investitorilor Straini (Foreign Investors Council – FIC), Camera de Comert Americana in Romania (AmCham), Romanian Business Leaders (RBL) si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) - solicita un regim al insolventei eficient, transparent si predictibil, in conditiile in care Romania se afla pe ultimul loc din Uniunea Europeana (UE) in ceea ce priveste eficienta procedurilor de insolventa si pe locul 99 in lume, conform datelor Bancii Mondiale.
Regimul actual al insolventei este nefavorabil unui mediu atractiv pentru afaceri si de investitii: procedurile dureaza prea mult, costurile sunt foarte ridicate, iar la finalul procedurii gradul de recuperare al creantelor este prea mic.
La inceputul anului 2013, sumele datorate de debitorii aflati in insolventa se ridicau la 10 miliarde lei, iar estimarile indica o crestere a acestora, mai ales in randul companiilor mari si foarte mari.
FIC, AmCham, RBL si AOAR considera ca propunerile de modificare promovate prin Ordonanta de Urgenta nr. 91/2013 nu corecteaza in mod adecvat aceste deficiente. Proiectul de lege a fost in dezbatere publica pentru o scurta perioada de timp, dar Guvernul Romaniei a ales sa tina cont in mica masura de observatiile si recomandarile pe care organizatiile noastre le-au inaintat dupa eforturi considerabile depuse intr-un grup comun de lucru.
“In ceea ce priveste maniera de adoptare remarcam ca inca o data a fost aleasa calea Ordonantei de Urgenta, aspect sesizat si de decizia recenta a Curtii Constitutionale. Consideram ca in cazul unui proiect care regleme