Învăţământul profesional românesc scoate şomeri pe bandă rulantă. Mii de elevi ies anual de pe băncile şcolii, dar niciun angajator nu are nevoie de ei.
Un studiu al Blocului Naţional Sindical arată că pregătim prea multe secretare şi prea puţini muncitori pentru industria extractivă, textilă sau de blănuri şi piele.
Prăpastia dintre ce oferă liceele profesionale şi ce se caută pe piaţa muncii este enormă. La ora actuală, sunt cel puţin 20 de meserii care nu au nicio căutare pe piaţa muncii.
De exemplu, tehnicianul în telecomunicaţii care iese de pe băncile liceului nu-şi va găsi de lucru, nu pentru că nu ar fi cerere, ci pentru că materiile care se studiază în liceu sunt total depăşite.
“Avem anumite tipuri de meserii şi calificări pentru care astăzi scrie pe fruntea lor şomer. Spre exemplu, tehnicienii în ştiinţe inginereşti pe regiunea Centru. Astăzi, toţi cei care învaţă aşa ceva în liceele lor tehnologice trebuie să ştie că şansele lor de a găsi un loc de muncă în domeniul respectiv este sub 1%”,a atenţionat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.
Bani pentru dotarea laboratoarelor şi atelierelor din licee, dar şi pentru modernizarea manualelor s-ar găsi, din fonduri europene, însă ar mai fi nevoie de ceva.
“Recalificarea, reconversia profesorilor, să poată să predea anumite competenţe de care e nevoie în piaţa muncii”, a mai spus Costin.
Concluzia ar fi că se impun măsuri urgente, ca elevul de azi să nu devină şomerul de mâine. Unii angajatori spun că un bacalaureat profesional ar fi o garanţie, alţii că măsurile luate peste noapte, fără studii de impact, ar putea face mai mult rău decât bine.
Meserii fără cerere pe piaţa muncii
- Specialişti în ştiintele vieţii
- Funcţionari în domeniul salarizării
- Agenţi de servicii comerciale
- Tehnicieni în telecomunicaţii, radio şi TV