Numele este cartea noastră de vizită și, de multe ori, sonoritatea lui poate induce modul în care suntem percepuți, în primă instanță, de ceilalți. Câți oameni, atâtea nume, unele comune, des uzitate, altele mai ciudate, care stârnesc zâmbete, transmise din generație în generație. Anual, peste 20 de vrânceni își schimbă numele și aleg să se numească altfel fie pentru a scăpa de un nume ”deocheat”, fie pentru că nu le mai place și nu se mai identifică cu numele actual. Procedura de schimbare a numelui nu este deloc simplă, așa încât, dacă ești determinat să porți un alt nume, trebuie să te înarmezi cu ceva răbdare.
În 2013, până la această dată, 22 de vrânceni au făcut demersuri pentru a scăpa de numele primit la naștere și pentru a-și lua un alt nume.
Serviciul Public Comunitar Judeţean de Evidenţă a Persoanelor Vrancea a emis 19 dispoziții de schimbare a numelui, la care se adaugă încă trei cereri, care sunt în curs de avizare la Consiliul Județean. Potrivit legii, cei care vor să își schimbe numele trebuie să aibă un motiv întemeiat, fie că numele produce ilaritate, fie din alte motive personale. Trei dintre vrâncenii care au dorit să capete un alt nume au renunțat în acest an la nume de familie precum Broască, Haimana sau Purcel, iar în anii trecuți Boubătrân sau Buftea. De cele mai multe ori însă, cetățenii care solicită schimbarea numelui s-au plictisit de numele actual și consideră o ”fiță” să își ia un alt nume. ”În acest an, pentru tot județul, am emis 19 dispoziții pentru schimbarea numelui, plus încă trei, pe care trebuie să le primim de la Consiliul Județean. Majoritatea cererilor sunt aprobate, cu excepția cazurilor în care se solicită un nume indecent”, ne-a declarat Neculai Cojocaru, directorul Serviciul Public Comunitar Judeţean de Evidenţă a Persoanelor Vrancea.
Există și motive familiale pentru sc